
ATTACHMENT 1 

CODE SECTIONS AND STAFF INTERPRETATIONS RELATIVE TO PATIO COVERS 

 

RMC Sections (used in conjunction with applicable site zoning setbacks and lot coverage 

standards) 

17.08.030 - Setback applicability and measurement. 

C. In all residential zones, the primary structure on any lot may project up to ten feet into the 

required rear yard setback designated by the regulations of this chapter for those zones or 

the applicable general development plan for planned development zones: provided, that 

the square footage lost from the projection is replaced by a yard or court located within the 

buildable portion of the lot. 

17.08.090 - Accessory buildings—Garages—Barns and stables. 

A. An accessory building in any residential zone shall be located to the rear or side of the main 

dwelling unit, not less than ten feet there from. Such accessory building shall not be located 

within five feet of the side property line for interior lots and, in the case of a corner lot, shall 

not project beyond the required front yard.  

D. A structure which is open on three sides, such as a patio cover, may encroach into the 

required rear yard setback up to five feet from any rear wall of the principal structure, but 

in no case may it be closer than five feet from the rear property line nor shall it create a 

condition where the maximum lot coverage for the zone is exceeded. 

 

Code Interpretations 

Accessory Structure Area: 

The determination of whether a structure exceeds 120 square feet and therefore requires a 

building permit depends on the type of structure which is being proposed. For a structure 

which is open on at least three sides, such as a detached patio cover, the Building Code states 

that area shall be measured as the total projected roof area of the structure, including 

overhangs from posts. 

Like patio covers, decks over 30” high do not count toward lot coverage unless they have a solid 

water shedding surface (i.e. planks with gaps between that water can pass through would not 

count toward coverage, a deck with a solid surface that water cannot pass through would count 

toward lot coverage). 

  



Patio Covers, Encroachment, Compensation (Driveway) 

In cases where the garage setback is larger than the front yard setback the driveway area 

(shaded in green below) can be used for compensation. 
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Patio Covers, Lot Coverage 

Patio covers, open cover (i.e. lattice) do not count towards lot coverage.   

Patio covers, solid cover do count toward lot coverage determination.  

 

Patio Covers, Retractable, Movable, and/or Adjustable 

 

Sherri Abbas determined that any patio cover with retractable or adjustable components such 

as shade cloths, movable/retractable awnings, and louvered covers would constitute an “open” 

cover for purposes of lot coverage. 
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Patio Covers, Setback Encroachment 

The Community Development Director, Terry Richardson, determined that in some 

circumstances patio covers may encroach up to 15 feet into the required rear setback area but 

never have less than a 5 foot setback from the rear property line, as follows:   

In a situation where a homeowner could have applied RMC Section 17.08.030 C. (see below) to 

allow the house itself to encroach up to 10 feet in to the required rear yard, and then 

17.08.030 Setback applicability and measurement. 

C.   In R1-5, R1-6, R-1-7.5, R1-10 and PD-R zones, the main building on interior 

lots may project up to ten feet into the required rear yard setback designated by 

the regulations of this chapter for those zones: provided, that the square footage 

lost from the projection is replaced by a yard or court located within the buildable 

portion of the lot. 

 

Could have subsequently applied RMC Section 17.08.090 D. (see below) to allow a structure 

open on three sides to encroach a further 5 feet into the rear yard, but not closer than 5 feet to 

the rear property line. 

 

17.08.090 Accessory buildings--Garages--Barns and stables. 

D.   A structure which is open on three sides, such as a patio cover, may encroach 

into the required rear yard setback up to five feet from any rear wall of the 

principal structure, but in no case may it be closer than five feet from the rear 

property line nor shall it create a condition where the maximum lot coverage for 

the zone is exceeded 

 

In those instances where both of these provisions could have been implemented the 

Community Development Director determined that a person wishing to construct a structure 

that is open on three sides could extend the open structure up to the entire 15 foot distance 

into the rear setback provided that they could comply with all other requirements of these two 

RMC sections as the actual area under roof would not be changed therefore it did not make 

sense to penalize homeowners by strictly interpreting Section 17.08.030. C as applying only to 

the habitable structure. 

 


